Hva er en virksomhetsoverdragelse?
En virksomhetsoverdragelse defineres som overdragelse av en virksomhet eller en del av en virksomhet til en annen arbeidsgiver. Begrepet overdragelse omfatter både kjøpsavtaler mellom overdrager og erverver og overføringer ved fisjon eller fusjon. Arbeidstakernes rettigheter ved en virksomhetsoverdragelse reguleres av arbeidsmiljøloven kapittel 16. Formålet med reglene er å sikre at arbeidstakernes arbeidsforhold og betingelser ikke
endres etter overdragelsen.
Arbeidstakers rettigheter ved virksomhetsoverdragelse
Ved en virksomhetsoverdragelse overføres selve ansettelsesforholdet til den nye arbeidsgiveren. Det betyr at den nye arbeidsgiveren må respektere de lønns- og arbeidsvilkårene som gjaldt mellom arbeidstaker og tidligere arbeidsgiver. Visse pensjonsrettigheter overføres ikke. Lønns- og andre arbeidsvilkår som følger av tariffavtale trenger ny arbeidsgiver kun å beholde i en viss tid. Virksomhetsoverdragelsen kan ikke brukes som selvstendig begrunnelse for oppsigelse av en arbeidstaker. Dersom en arbeidstaker skal sies opp må dette være saklig begrunnet i arbeidstakers, arbeidsgivers eller virksomhetens forhold etter de alminnelige reglene for oppsigelse, jf.
arbeidsmiljøloven § 15-7.
En arbeidstaker kan reservere seg mot at arbeidsforholdet overføres til ny arbeidsgiver. Dette innebærer at arbeidstaker ikke trenger å si opp for å unngå å bli overført til ny arbeidsgiver. Den som benytter seg av reservasjonsretten kan ha en fortrinnsrett til ny ansettelse hos tidligere arbeidsgiver.
Arbeidsgivers plikter ved virksomhetsoverdragelse
Arbeidsgiver plikter å informere de tillitsvalgte og gjennomføre drøftelser og eventuelt avtaleforhandlinger med de tillitsvalgte så tidlig som mulig før overdragelsen. Tidligere og ny arbeidsgiver har plikt til å informere de berørte arbeidstakerne om overdragelsen og konsekvensene av denne.